Начало
Fashion Colors - Рокли без Ръкав

Митове и факти за дървеници

Съществуват много тези, хипотези, митове и факти за дървениците, Кои от тях носят доза истина и кои са просто измислици, нека ви споделим сега:

Потвърдени факти

Дървениците могат да бъдат намерени в домакински уреди и електронни уреди.

Истина: Известно е, че дървениците понякога се качват в нощни лампи, калъфи за стационарни телефони и други устройства, които имат уединени пукнатини, скрити от светлината.

Дървениците се крият в домакинските уреди

Дървениците са любители на пътуванията

Истина: Те лесно могат да бъдат внесени вкъщи с пътна чанта или по дрехи, като туристите и пътниците са изложени на голям риск. Насекомите влизат в домове с дивани и други мебели, закупени втора употреба или дори в редовен магазин. Дървениците нямат крила, така че не могат да летят в апартамента.

Случва се хората да не забелязват ухапвания по телата си

Истина: Всъщност понякога няма физическа реакция на ухапвания от дървеници и хората не са наясно с инфекцията в дома, докато случайно не открият паразитите. В същото време, в отношението си към хората кръвопийците не показват никаква дискриминация: нито социално-икономическа, нито расова, нито религиозна. С други думи, те могат да се появят във всеки апартамент.

Дървениците могат без храна няколко месеца

Истина: Съвременните изследвания показват, че дървениците могат да оцелеят на гладно от 1 до 5 месеца. Следователно като допълнителна мярка за контрол може да използвате запечатани матраци, калъфки за възглавници и други замърсени предмети. Ако блокирате достъпа до кръв за насекоми, тогава при стайна температура те умират след 3-5 месеца.

Генераторите на мъгла и аерозол имат малък ефект върху дървениците

Истина: Генераторите на мъгла и аерозоли са неефективни, срещу дървениците. Това се дължи на факта, че химическата борба и пръскане срещу дървеници, са от голямо значение, за тяхното поведение. С повечето аерозолни кутии и машини за мъгла инсектицидът се разпространява по цялата повърхност, но не прониква в скритите скривалища на дървениците. Използването на тези устройства понякога крие опасност от пожар и може да повреди чувствителните на влага повърхности и електроника.

Дървениците се размножават с тревожна скорост

Истина: В зависимост от условията, колонията произвежда три до четири поколения годишно. Женските носят 1 до 5 очи с размерите на иглено ухо. В повечето случаи, преди собствениците да намерят кръвопийци, те вече имат отгледано потомство. Размножаването на дървеници се случва неусетно.

Развенчани митове

За да се отървете от дървеници, е достатъчно химическо третиране.

Невярно: Премахването на дървеници е сложен процес, който изисква интегриран подход. Не всички предмети могат да се напръскат с разтвор на инсектицид, така че химическата обработка често се комбинира с термична обработка. Замърсеното облекло и спално бельо се перат при 60 градуса или се обработват с парогенератор. За някои неща (като книги) замразяването е по-удобен вариант. Важно е дървениците да нямат скривалища, които да са недостъпни за проверка, така че апартаментът не трябва да е затрупан и разхвърлян.

Може да се отървете от дървеници, като напуснете дома си за няколко седмици.

Невярно: Възрастните домашни оцеляват, дори след 2-3 месеца глад. Малко вероятно е да е възможно да се комбинира ваканцията с премахването на паразитите.

Дървениците се хранят с прах и мръсотия

Невярно: Дървениците се хранят изключително с кръв от хора, бозайници и птици. Кръвта е единствената храна за дървеници

Ухапванията от дървеници се усещат лесно

Невярно: Ухапвания от дървеници не се усещат, защото насекомите веднага инжектират слюнка, съдържаща анестетик и антикоагулант. Реакцията на нервните окончания на мястото на ухапването е блокирана и кръвта тече свободно от раната.

Ако влезете в стая, заразена с дървеници, определено ще се заразите и вие

Невярно: Дървениците прекарват 90% от времето си в скривалища и обикновено са активни през нощта. Те избягват светлината и не обичат да бъдат обезпокоявани, така че не е необходимо да носите паразита, върху себе си, ако сте останали в заразен апартамент за не повече от час. Но ако донесете вкъщи някакви предмети от такъв апартамент, в които паразитите могат да се скрият, тогава рискът от инфекция е много голям.

Ако се раждат дървеници, трябва да изхвърлите замърсените мебели и дрехи.

Невярно: За да премахнете дървениците от дрехите и постелките, е достатъчно да ги измиете в гореща вода. В повечето случаи насекомите се отстраняват от мебелите чрез химическа обработка, която може да бъде допълнена с горещ сешоар или парогенератор. Необходимо е да изхвърлите мебелите, ако е невъзможно да ги обработите правилно. Термичната обработка е важен елемент в борбата срещу дървениците.

Нашият климат е твърде студен за дървеници

Невярно: Дори в най-суровите и студени региони дървениците процъфтяват. Колониите на тези паразити винаги са локализирани в жилищните помещения, за да влязат в нов апартамент, те просто трябва да влязат в нечия чанта или дрехи навреме.

Ако спите на метално легло, буболечките няма да стигнат до вас

Невярно: Металното легло няма да ви спаси. Вярно е, че те обичат повече дърво и други естествени повърхности, но гладните буболечки ще намерят плячката си на всяко легло, независимо от материала.

Дървениците не идват от съседите

Невярно: Напротив, това е един от най-често срещаните методи за заразяване. Дървениците са в състояние да пълзят през малки пукнатини по стени, подове и тавани, през вентилационни системи и други вътрешни комуникации. Те често влизат в апартамента през входната врата от съседи на обекта и в топло време по външните стени, през прозорци и балкони.

Всички ухапвания от дървеници изглеждат еднакви

Невярно: Ухапванията могат да изглеждат като малко зачервяване или да причинят тежко възпаление на кожата с големи мехури, подобни на белези. Понякога хората изобщо не усещат ухапванията от дървениците. Трудно е да се определи от едно ухапване, че това е работа на дървеници и дори лекарите често диагностицират неправилно алергии или други заболявания.

Като най-общи неща и може би тези, които да са ви от полза, са по-горе изброените. За всякакви консултации и съдействие от фирма, търсете на http://www.preventa.bg

Допълнително