Начало
Fashion Colors - Рокли без Ръкав
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 82

Водното богатство на България в един поглед през мобилния телефон

Често, когато сме на улицата и завали дъжд с досада изричаме: “Заваля“ и разтваряме небрежно чадъра. По същото време селскостопанските труженици се радват, когато вали. От това, каква ще бъде годината – суша или дъжд, зависи дали тя ще е плодородна. Не е случайност и старата българска приказка: „Дебел сняг – голям комат“.

Времето е сложно природно явление и съвкупност от елементи. То зависи от много неща, но най-силно влияние оказват атмосферната циркулация и слънчевата радиация. Всичко това допринася за характера и мащабността на водните площи.

Оказва се, че въпреки, че страната ни е една от най-богатите на минерална вода извори в света, водните запаси са ограничени. От статистики е известно, че всички останали балкански страни са по-богати на реки, езера и подземни извори от нас. На човек от населението в Гърция се падат годишно 5150 куб. м. вода, в Албания те са 8700 куб. м., в Румъния 10400 куб. м. в Сърбия 12250, а у нас 2740 куб. м.

Това до известна степен се дължи на разположението на страната ни в умерен климатичен пояс. Характерни за нашата страна са различните интензивност и валежи през различните сезони. Те обясняват и пълноводността на реки, подземни извори и езера. На територията на страната ни има 496 реки. Те са основно водно богатство за териториите ни. Като изключим реките Дунав, Струмешница, Велека и Тимок, всички останали реки извират от планини в България.

Речната мрежа на България се разделя на 2 басейна Черноморски и Беломорски. Главният вододел минава през билото на Странджа планина.

По-големите реки имат водосборни басейни от 20 до 11 хил. кв. м.

Най-голямата българска река е Марица. През нея средно се отичат 105 куб. м. в секунда или 16,7% от речния отток. Река Марица е следвана от Струма и Искър.

Средният годишен речен оток, без река Дунав е 18,5 млрд. куб. м.. От тях 5 млрд. куб. м. са подпочвени води и подхранващи реки.

Най-голямото езеро в България е Бургаското езеро. То достига 24 кв. м.

Водните ресурси, за разлика от други природни богатства са възобновяем източник, благодарение на целия кръговрат в атмосферата, а това предоставя един вечен източник.

Допълнително